Hva er Gluteus Minimus?

Hva er Gluteus Minimus? - Kropp og Helseklinikken

“Gluteus Minimus!“ Nei, dette er ikke en trylleformel fra Harry Potter! Dette er en artikkel for deg som går, jogger, løper, går på skøyter, går på ski eller trener setemuskulatur.

Gluteus minimus er min favoritt muskel og den minste av de tre Gluteus-musklene Maximus, Medius og Minimus – som på godt norsk utgjør «ræva».

Og som i en søskenflokk på tre, så er det typisk nok den minste som gjør mest ut av seg!

Hvilke symptomer forbinder vi med Gluteus Minimus?

Gluteus Minimus kan gi ganske store smerter på bakside og utside av lår og legg. Den er faktisk oftere årsaken til smerter på bakside lår enn musklene som sitter PÅ bakside lår. Et annet symptom jeg ofte hører er: “Jeg får så fort syre på baksiden av lårene!”

Hvor sitter Gluteus Minimus og hva gjør den?

Gluteus Minimus har feste på hoftekulen (trokante major på latin) og brer seg som en vifte opp mot bekkenet. Hvis du bøyer høyre kne og løfter foten, så sørger Gluteus Minimus på venstre side at høyre hofte ikke synker ned. Gluteus Minimus er også med på skøyte bevegelser. Eller å løfte beinet hvis du ligger på siden.

Ikke at jeg skal oppmuntre deg til å se på andre folk sine rumper, men hvis du går bak noen og ser at hoften på det benet de løfter synker ned, så tyder det på at denne personen har en svak Gluteus Minimus!

Hvem er det som typisk får vondt i Gluteus Minimus?

De som kommer til meg med Gluteus Minimus problematikk, er ofte de som har et litt endret bevegelsesmønster. Om vinteren; de som har begynt å skøyte på ski eller skøyter. Når våren nærmer seg; de som går lengre turer enn de har gjort om vinteren. Joggere som går over fra mølle til terreng ute. De som har begynt et nytt treningsprogram, med økt fokus på setemuskulatur.

Hvordan blir Gluteus Minimus behandlet?

Behandlingen er massasje og triggerpunkt behandling av Gluteus Minimus. I området fra hoftekulen til hoftekammen. Det som er typisk under en behandling, er at du kjenner stråling på bakside lår, fra setet til legg. Eller på utsiden av benet, fra hofte til ankel. I tillegg til de områdene som blir massert.

Hva slags endringer kan du forvente deg etter en behandling?

Den største forandringen som folk ofte opplever, er mindre syrefølelse i bakside lår. Og at man kan være lengre i aktivitet før man går tom i bena, enn før behandling. Kort sagt; mindre ubehag og lengre “stayerevne”!

Hilsen Thomas

Thomas Nielsen

Thomas Nielsen

Thomas Onsrud Nielsen har jobbet hos Kropp og Helseklinikken AS siden 2016, er utdannet Massør ved Axelsons Body Work School og medlem i bransjeorganisasjonen Norges Massasje Forbund. Med mye fokus på idrettsmassasje er Thomas spesielt opptatt av behandling som er skadeforebyggende og prestasjonsforbedrende. På fritiden er han med som hjelpeinstruktør og styremedlem i Gjøvik fekteklubb. Thomas mener at en aktivitet skal være lystbetont. Ellers kan dørstokkmila bli altfor lang.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler