Å ha kronisk vondt, er rett og slett…. VONDT. Å ha kronisk vondt i noe som du bruker hele tiden, er ekstra ubehagelig. De som er veldig aktive, kan få kronisk vondt i leggene etter langvarig hard trening. Ikke hjelper det noe særlig med tøying heller. Alternativ trening, som svømming gjør at man får trent. Men så fort det blir gjort et forsøk på en løpeøkt, så er smertene tilbake.
Da er ikke veien til legen så veldig lang.
Og legen sier: “kompartmentsyndrom”! Og sier du enten må trene alternativt, eller setter deg opp på venteliste til operasjon.
Hva er kompartmentsyndrom spør du? Dette er hva skadefri.no sier:
Teksten er hentet fra: https://www.skadefri.no/kroppsdeler/legg/kompartmentsyndrom/
Kompartmentsyndrom
En sjelden, men plagsom tilstand som gir krampelignende smerter i leggen når man trener.
Leggen deles inn i fire deler, eller såkalte compartments. Hvert kompartment inneholder muskler, blodårer og nerver. Disse er igjen omskanset av en tykk, nærmest ubøyelig struktur som heter muskelfascia.
Under trening strømmer blod til muskulaturen, og dette fører til at innholdet i et kompartment øker i størrelse. Om trykket blir for stort i forhold til plassen, kan det resultere i at musklene ikke får nok oksygen. Noen opplever dette som smertefullt, andre ikke – uten at man helt vet hvorfor.
Ikke-akutt kompartmentsyndrom kommer gradvis over tid.
Risikofaktorer
Det finnes noen faktorer som kan gjøre at man har større sannsynlighet for å utvikle tilstanden. En teori er at repetitiv eller ensidig trening kan være en utløsende faktor. Spesielt hvis man driver med mye aktivitet der leggen fungerer som støtdemper mot underlaget, uten å få tilstrekkelig med hvile. Disse faktorene betyr ofte lite isolert sett, helt til treningsbelastningen plutselig overgår hva kroppen tåler.
Symptomer og tegn
Smertene er ofte krampelignende. Etter hvert som man har hatt problemet en stund, klarer man ofte å forutsi når dette skal skje. Hvis man ofte løper en fast runde, kan smertene oppstå på et gitt tidspunkt eller et spesifikt sted i løypa. Det er vanlig at smertene gradvis blir verre underveis i økten, men at de forsvinner når man man har stoppet treningen. Jo lenger problemet har vedvart, jo lenger tid tar det før de går over.
Smertene oppstår gjerne i forskjellige deler av leggen, avhengig av hvilket kompartment det er snakk om. Musklene føles stramme og ømme. Hvis trykket blir veldig stort, kan også nerver miste blodtilførselen midlertidig. Dette kan gi en følelse av prikking og stikking eller nummenhet, i noen tilfeller også muskelsvakhet.
Behandling
I tidlige stadier anbefales avlastning og tøying av leggmuskulaturen, samt en kort hvileperiode. Disse tiltakene kan lindre symptomer, men har liten effekt utover det. Det viktigste man gjør er å finne den underliggende årsaken til problemet. Det kan være å identifisere risikofaktorer og se om man kan endre disse.
Utøveren bør unngå belastning som provoserer frem symptomene i inntil 3 måneder, og deretter gradvis gjenoppta treningen. Utfordringen er å finne ut hvordan dette skal gjøres. for noen innebærer det bedre oppvarming, andre har god effekt av å endre underlaget de løper på. Det kan være lurt å ta kontakt med en fysioterapeut, som kan bistå. Før det er aktuelt med operasjon, bør man ha gått en eller to runder med ikke-operativ behandling.
Alternativ trening, operasjon eller massasje
Muskelfascia er en bindevevshinne. En slik bindevevshinne er en veldig seig og lite tøyelig hinne, MEN DEN ER IKKE UPÅVIRKELIG… (Hvis du har jobbet med rått kjøtt, så er dette noe av det du prøver å fjerne før du tilbereder kjøttet)
Går du til lege, så vil du noen ganger bli anbefalt alternativ trening og/eller operasjon.
Alternativ trening betyr at du må drive med noe annet en den treningen du HELST vil drive med.
Operasjon betyr lang ventetid for å få operasjon, lite aktivitet i ventetiden frem til operasjon, stygt arr på leggen, sykemelding, uker med rolig opptrening. Noe som egentlig er håpløst hvis du er aktiv mosjonist eller driver med konkurranse. Ikke er det garantert at det virker heller. Så dette er noe du helst vil unngå.
Massasje KAN hjelpe mot kompartmentsyndrom. Massasje KAN løsne opp i bindevevshinnen og gjøre den mer fleksibel. Det nytter ikke med myk, forsiktig massasje. Her må det til dyp, hard massasje, som nærmest river bindevevet fra hverandre.
Jeg kan ikke garantere at det virker med massasje. Men hvis det virker, så sparer du deg for uker/måneder med smerte, siden det ikke er ventetid, raskere tilbake til ønsket aktivitet, ingen sykemelding og ingen stygge arr.
Slik jeg ser det, så har du ikke noe å tape på å forsøke massasje, før en eventuell operasjon av kompartmentsyndrom. Det tar 3-4 behandlinger før effekten er tydelig. Men du kan spare deg for mye smerte og sykemelding. I verste fall har du tapt noen hundrelapper, men likevel fått sårt tiltrengt massasje.
Thomas Nielsen
Massør