Behandling på jobben – Utgift eller sparetiltak?

Massasjebehandling - Kropp og Helseklinikken

Muskel- og skjelettplager er i dag den største årsaken til sykefravær i arbeidslivet og koster samfunnet enorme summer. I følge tall fra NHO koster én ukes sykefravær 14.900 kroner i snitt. Dette tallet får de fleste bedriftseiere til å sperre opp øynene. Med behandling på jobben – eller hva vi kaller «friskvernsavtale» – mener vi bedriftene kan spare store summer, og få friskere og mer fornøyde ansatte.

Ikke vent med å ta service på kroppen

Summen av én ukes sykefravær vil variere fra bedrift til bedrift, men det er liten tvil om at det koster enormt mye å ha ansatte borte fra jobben. Alt fra tapt produksjon, lønnsutgifter til vikar med mer.

Har man ansvar for økonomi i bedriften, er det lett å se på behandling til de ansatte på jobben som en ren utgiftspost. Begynner man imidlertid å regne på det, kan det ganske raskt vise seg å bli et sparetiltak for bedriften. Vi mener at å investere i helsen til de ansatte lønner seg!

Den største feilen vi alle gjør når det kommer til muskel- og skjelettplager er at vi venter alt for lenge før vi oppsøker hjelp. De aller fleste vil prøve å se om det går over av seg selv. Dørstokkmila er også lang for de fleste til å oppsøke hjelp og holdningen er gjerne; «Det går nok over…«

Vi har lang erfaring med behandlinger på jobben

Hos Kropp og Helseklinikken har vi opparbeidet oss lang og bred erfaring gjennom mange år med friskvernsavtaler ute på bedrifter i distriktet. Vi reiser gjerne ut til bedriftene ukentlig eller hver 14. dag og utfører muskel- og skjelettbehandling. Det er også naturlig å gi tips og råd om hvordan de ansatte selv kan forebygge skader med fokus på ergonomi og egne øvelser. Vi jobber med motivasjon, veiledning og vi er opptatt av 24-timers mennesket. Alt for å sørge for bedre helse til de ansatte – både på jobb og privat. Dette henger sammen.

Hva sier bedriftene vi samarbeider med?

Tilbakemeldingen fra de bedriftene som har samarbeid med oss er at sykefraværet reduseres og at helsen til de ansatte bedres. Med jevnlige behandlinger over tid, kan vi ta tak i symptomer og plager den ansatte måtte ha i en tidlig fase. Dette er langt mer gunstig kontra å overlate til de ansatte selv å oppsøke hjelp. Spesielt siden det da ofte har gått så langt at de ligger i fare for å måtte sykemelde seg.

Lønner det seg for bedriften å inngå en friskvernsavtale?

Når vi reiser ut til en bedrift kan vi behandle opp til 12 ansatte pr. gang á kr. 440,- eks. mva. (30 min).

Det skal ikke mye til før det å inngå en friskvernsavtale blir et sparetiltak for bedriften. Vi tror det er realistisk å ha som mål å senke sykefraværet med 2% som følge av behandling på jobben. Klarer man dette, så vil bedriften ha finansiert behandling på jobben for alle sine ansatte hver 14. dag og sitte igjen med en kostnadsbesparelse på kr. 3.588,- per ansatt per år.

Èn ukes sykefravær i bedriften koster i gjennomsnitt kr. 14.900,- som tidligere nevnt (kr. 2.980,- per dag). Tall fra NAV og SSB (Statistisk Sentralbyrå) viser at sykefraværet i gjennomsnitt ligger på 6,2% (3. kvartal 2020). Hvis vi tar utgangspunkt i at en ansatt jobber 230 dager i året, vil dette i snitt gi 14,26 dager sykefravær per person per år. En kostnad per ansatt på kr. 42.494,80 i gjennomsnitt!!! Her er det altså et betydelig potensiale for å spare utgifter.

Med en reduksjon i sykefraværet lik målsetningen på 2% vil kostnaden per ansatt synke til kr. 28.786,80 – En kostnadsbesparelse per ansatt på kr. 13.708,-

PS! Dette er en indikasjon på hvilke kostnadsbesparelser en bedrift kan få og ingen garanti for din bedrift. Resultatene for din bedrift kan avvike og vil være avhengig av ulike faktorer.

For dette beløpet kan bedriften altså fullfinansiere behandling på jobben til alle ansatte hver 14. dag (23 behandlinger per år til kr. 10.120,-) og fortsatt sitte igjen med en kostnadsbesparelse på kr. 3.588,- per ansatt. For ikke å snakke om potensialet for økt trivsel og bedre helse blant de ansatte, samt økt produksjonskapasitet. Det viser tilbakemeldingene vi får fra de bedriftene vi allerede samarbeider med.

Noen bedrifter velger å dekke hele behandlingen for den ansatte. Andre bedrifter dekker deler av behandlingen og ber de ansatte betale en egenandel. Enkelte ansatte har i perioder behover for ukentlig behandling, ellers er det ofte nok med hver 14.dag.

Vi skreddersyr tilbudet til bedriften etter behov.

Hvordan kommer vi i gang?

Vi kommer gjerne ut til dere og forteller mer om hvordan vi kan bidra til et lavere sykefravær på din bedrift.

Kontakt oss!

Kropp og Helseklinikken AS
v/Beate Aarstad Engelund
Nedre Torvgate 3
2815 Gjøvik
Telefon: 611 48 900
E-post

Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler