Behandling av gravide med bekkenplager

Kjersti Eidstuen - Osteopat hos Kropp og Helseklinikken på Gjøvik

I løpet av et svangerskap forandrer kroppen seg mye og mange gravide kan oppleve smerter eller ubehag i nedre del av ryggen, bekken og foran i symfyseleddet/skambenet. Dette er helt normalt og en av grunnene kan være økt hormonproduksjon som påvirker ligamentene i bekkenet.

Hormonet relaxin gjør leddbåndene i bekkenringen mer elastisk og det kan oppleves som smertefullt. Dette er en normal fysiologisk prosess som skjer hos alle gravide. Smertene kan være relatert til belastning/bevegelse, og utstrålende smerter til benet og seteregionen er ikke uvanlig. Symptomene kan være plagsomme, men i de aller fleste tilfeller går smertene over etter fødsel.

Tips for deg med bekkenrelaterte plager

  • Gå med korte skritt
  • Hold knærne sammen når du reiser deg opp fra stol/seng osv. Støtt deg gjerne med hendene på knærne
  • Bruk pute mellom knær og ankler når du ligger på siden for å redusere stress på bekkenstrukturer
  • Bruk pute under knær hvis du ligger på ryggen

Ettersom magen vokser vil tyngdekraften forandre seg og korsryggen vil få en ekstra svai. Samtidig vokser brystene noe som kan gi utfordringer i form av plager i den øvre delen av ryggen og nakken. Dette er vanlige endringer, men kan være med på å gjøre deg mer utsatt for muskel og skjelettplager under graviditeten.

Hos oss på Kropp og Helseklinikken vil du få en grundig undersøkelse og en trygg og skånsom behandling både for deg og barnet i magen. Dette kan være med på å lindre dine plager og gi deg ett mer aktivt og smertefri svangerskap. Teknikkene vi ofte bruker under behandling av gravide er bla triggerpunktbehandling, skånsom leddmobilisering og massasje av muskulatur.

Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler