Falsk isjias

Falsk isjias

Du har sikkert hørt om «isjias». Dette er utstrålende smerter i benet som ofte er forårsaket av en prolaps i mellomvirvelskiven. Men, har du hørt om «falsk isjias»? 

Utstrålende smerter i benet kan forårsakes av en rekke tilstander. Det trenger ikke nødvendigvis være prolaps som er årsaken til smertene. Falsk isjias kan oppstå når nerven kommer i klem/bli irritert på nervens vei nedover benet. Dette kan ofte skje i setemuskulatur.

Stram setemuskulatur og triggerpunkt i setemuskulatur kan legge trykk på nerven og gi utstrålende smerter videre nedover. Det er vanlig å kjenne smerter i sete, hamstring og legg. Du kan også oppleve nummenhet eller prikkinger i benet. 

En god undersøkelse kan avdekke om smertene dine kommer fra prolaps eller om nerven blir komprimert ett annet sted på veien nedover benet. 

Hva kan du gjøre selv ved «falsk isjias»?

  • Tøye stram muskulatur i setet og hamstring. Du kan også bruke en tennisball for triggerpunkter i muskulaturen. 
  • Unngå å sitte på harde stoler. Dette kan irritere nerven. 
  • Fysisk aktivitet og bevegelse. 

Behandling

Behandlingen går ut på å optimalisere muskler og ledd langs nervens bane. Det vil bli gitt øvelser som er med på å bedre muskulaturen, da særlig i setet og bekkenområdet. 

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål.

Kjersti Eidstuen

Kjersti Eidstuen

Kjersti Eidstuen jobber hos Kropp og Helseklinikken AS og er utdannet Osteopat DO MNOF. Hun tok sin 4-årige utdannelse ved Høyskolen Kristiania og var ferdig utdannet våren 2017. Hun har videre kurs i "Dry Needling" (nålebehandling) og "Obstetrikk" (behandling av gravide). Kjersti har drevet mye med både fotball og håndball som yngre, og er i dag opptatt av lystbetont trening som gir energi og overskudd i hverdagen.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler