Ta hverdagsaktiviteten tilbake!

Trening kan være gøy

I dag er vi mer opptatt av trening og kosthold enn noen gang. Folk strømmer til treningssentrene og det er fokus på sunn og variert mat. Allikevel blir vi mer og mer overvektige. Sammenlign et familiefoto fra 80-tallet med et familiefoto fra i dag. Det har skjedd noe med livvidden hos de aller fleste. Hva skjedde?

Slik som Toro revolusjonen var i etterkrigsårene, var enhver nyhet en forbedring og noe som gjorde hverdagen lettere spesielt for kvinnene. På et tidspunkt sluttet nyhetene å være en forbedring og forenkling. En godt eksempel på dette er at vi får kjøpt ferdig stekt kjøttdeig, ferdig kjevlet pizzadeig og ferdig revet ost (som i mange tilfeller faktisk ikke er ost..) Så travelt har vi det ikke.

I dag kjøper vi tjenester og teknologi for at hverdagen vår skal bli «lettere» og vi skal få bedre tid. I de fleste hager surrer robotgressklipperne gjennom hele sommeren. Det finnes snart ingen garasje uten snøfreser. Vi bestiller matvarer på nettet og får de kjørt hjem. Vi har vaskehjelp eller robot støvsuger. Vi får «smarte» hjem, slik at vi kan styre alt fra mobilen.

Vi har det så altfor travelt og lever så hektiske liv at dette blir oppgaver vi rett og slett i ikke har tid til.  Kjøper vi oss tid til å dra på treningssenteret? Der vi kan kjøre helt inn til døra, kjøpe en PT time og løfte en vekt opp og ned 3-15 ganger. Kjøper vi oss tid til å sitte i solveggen og nyte et aldri så lite glass og legge ut det perfekte bildet på sosiale medier?

Vi har kommet til et punkt hvor teknologiske nyheter og tjenester ikke nødvendigvis gjør livet lettere. Resultatet er at vi beveger oss altfor lite. Tenk så mye hverdagsaktivitet vi har mistet på veien. Det er utrolig mye god helse i husvask, gressklipping, bæring av matvarer, snømåking,raking av plen og å gå/sykle dit vi skal isteden for bilkjøring.

For noen år siden var det to treningssentre som slo seg sammen i byen. I starten ble det en god porsjon irritasjon blant medlemmene på grunn av for få parkeringsplasser. De måtte parkere lenger unna og gå 300 meter for å komme inn på senteret. Er ikke det et paradoks? De skulle jo faktisk på treningssenteret for å bevege seg.  Før gikk vi ut i gangen og svarte på telefonen. Vi løftet rumpa fra sofaen for å skifte kanal på tv, vi dyttet gressklipperen, vi handlet maten selv og vasket huset selv.

Kroppen elsker bevegelse! Menneskekroppen er faktisk skapt til å bevege seg. Ta hverdagsaktiviteten tilbake! Vil vi virkelig leve i et samfunn hvor vi ikke har tid eller gidder det? Vi frigjør tid, men det går utover helsen vår. Å være medlem på et treningssenter er kjempebra. Det hjelper ikke så mye,hvis du ikke beveger deg i tiden utenom. La det bli en prinsippsak! Tenk deg om før du lar deg friste av nok en nyhet som skal gjøre hverdagen vår enklere.

Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler