Ukens treningsøkt (14/2021)

Ukens treningsøkt - 4x4 intervaller - Kropp og Helseklinikken

Denne uken blir igjen litt fokus på trening med høy intensitet. Vi har tidligere skrevet om ulike typer intervall trening, så som bakkeintervaller, 45/15 intervaller og HIIT trening.

Det fine med 4×4 intervaller er at det kan benyttes for mange ulike aktiviteter. Ski, gå i motbakke, løping og sykkel for å nevne noen eksempler.

Denne ukens treningsøkt er en økt som heter 4×4. Dette er nok en økt som mange har hørt om, da den ganske ofte bringes frem i media når det er snakk om intervalltrening.

Økten er prinsipielt veldig enkel – innsatsperioden varer i 4 minutter og så gjentar man dette 4 ganger.

Dette har vist seg å være en veldig effektiv måte å forbedre kondisjonen sin på, da de fleste klarer å være aktiv i 4 minutter med en ganske høy intensitet. Slik vil både hjertet og lungene få jobbet så hardt at de bedrer sine egenskaper.

En ting som er fint å tenke på under en slik økt er at det bør være en viss progressivitet i både draget og totalt i økta. Det betyr at man ikke skal klemme til med en gang og f.eks. løpe så fort man kan med en gang. Start heller litt pent og prøv å komme inn i en god rytme. Slik kan man avslutte draget litt raskere enn man startet. Det samme gjelder også når du kommer til det siste draget. Prøv å ha nok krefter igjen slik at det siste draget blir det raskeste.

Dette gjør at man får best utbytte av økta og at man kommer ut av økta med en positiv opplevelse, i stedet for at man har pressa melkesyre hele veien. Det frister ikke så mye til gjentakelse.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler