Ukens treningsøkt (40/2020)

Tren overkropp - Kropp og Helseklinikken AS

Vi har tidligere skrevet om styrketrening på beina. Benstyrke er viktig med tanke på at det er beina som skal holde oss oppe. Det er essensielt for å kunne fungere i hverdagen med balanse og muligheten til å holde seg mobil.

Vi har også muskler i overkroppen som det er viktig å tenke på. Det finnes mange måter å trene styrke på. Vi har den tradisjonelle måten ved å løfte frie vekter eller styrketreningsmaskiner. Dette er utstyr som de færreste har hjemme. En annen måte å trene styrke på er å bruke en annen ytre motstand, slik som en strikk.

I de treningsforslagene som vi kommer med i disse ukentlige øktene så vil vi prøve å gjøre det så enkelt som mulig. Vi ønsker å gi forslag som krever minst mulig av utstyr.

Tren de store muskelgruppene i overkroppen

Denne ukens fokus er de store musklene i overkroppen. De øvelsene som man da kan gjøre er, pushup, hangups, dips og mageliggende rygghev.

Pushup

Eksempel på PushUp

Disse kan gjøres på flere måter. Den vanligste måten er å ligge på flatt på gulvet for å så presse seg opp med armene, mens kroppen fremdeles er strak. Er dette vanskelig så kan man sette knærne i gulvet. Har man ikke gjort pushup før – og det kan være vanskelig for noen, så går det også an å gjøre øvelsen mot f.eks. kjøkkenbenken eller en vegg.

Hangups

Dette er en tung og kanskje vanskelig for mange. I utgangspunktet så betyr det å dra sin egen kroppsvekt opp når man henger. En mulig løsning for mange er å ligge på gulvet under kjøkkenbordet med enten strake eller bøyde bein for å så dra seg opp under bordet.

Dips

Eksempel på Dips

Dette kan være en ny øvelse for mange. Men det er en fin øvelse som trener både bryst, rygg og baksiden av overarmene.

Den tunge varianten er å senke seg ned for å så presse kroppen opp igjen. En lettere versjon er å sitte på gulvet inntil en stol eller sofa. Sette hendene på f.eks. stolen for å så presse seg opp til man får strake armer.

Rygg hev

Denne utføres mageliggende på gulvet. Løft så ryggen slik at brystet kommer opp fra gulvet og løft så armene til siden. Man kan tenke seg at man klemmer noe fast mellom skulderbladene. Senk så overkroppen rolig ned igjen.

Disse øvelsene er tunge og man aktiver mange muskler. Prøv å justér slik at det blir så tungt at man klarer 10-15 repetisjoner og gjør det så 2-3 ganger.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler