Ukens treningsøkt (47/2020)

Ukens treningsøkt - Fine tøyeøvelser - Uke 47, 2020 - Kropp og Helseklinikken AS

Vi har alle kjent på hvordan musklene våre kan stivne til og vi føler oss stive. Det kan gi seg utslag i at nakke og skulder føles stivt og at vi ikke får beveget hodet så mye som vi ønsker. Eller det kan være i korsryggen. Ryggen kan føles stiv og etter å ha sittet en stund så kan det være tungt å komme seg opp eller generelt komme i gang med å gå.

Dette er plager som kan lindres ved at man tøyer musklene i disse områdene. Forslaget til ukens treningsøkt vil derfor være å tøye muskler rundt nakke, skulder og korsrygg.

Det har vært sagt og skrevet mye om tøying oppigjennom, men grunnen til å gjøre dette tøyeprogrammet er å få en avslapping i muskulaturen. Man behøver ikke være varm for å gjøre dette., men hold bare posisjonen i ca. 60 sekunder, og gjenta 2 ganger.

Denne uken viser vi 4 øvelser som er fine å gjøre i hverdagen, enten du er hjemme eller på jobb.

Setemuskel

Sitt på en stol og dra så det ene kneet mot motsatt skulder. Det skal kjennes godt i sete muskelen.

Tøying av setemuskel - Kropp og Helseklinikken AS

Hofteleddsbøyer

Ta et steg frem og synk ned i midten. Kan prøve å lene deg noe bakover. Da skal det kjennes «under buskelumma» på det bakre benet

Tøying av hofte - Kropp og Helseklinikken AS

Bryst

Stå inntil en vegg eller dørkarm og legg underarmen langsmed veggen eller karmen. Har albuen litt over skulderhøyde, og press overkroppen fremover slik at det tøyer i brystet.

Tøying av bryst - Kropp og Helseklinikken AS

Skulder

Ta tak i en albue og legg den foran panna. Dra så til siden, mens du lener deg litt fremover og roterer overkroppen.

Tøying av skulder - Kropp og Helseklinikken AS

Nakke

Disse to øvelsene er ganske like. Den eneste forskjellen er til hvilken side du vrir nakken. Dermed så tøyer du to forskjellige muskler i nakken. Begge disse musklene har en tendens til å spenne seg og gi plager i nakken og hodet, så bruk gjerne disse øvelsene jevnlig for å motvirke dette.

Sitt med en arm hengende ned. Vri deretter hodet til motsatt side eller samme side, mens du legger øret mot motsatt skulder og bøyer haka ned mot brystet.

Tøying av nakke - Kropp og Helseklinikken AS
Tøying av nakke - Kropp og Helseklinikken AS

Gjør gjerne disse øvelsene flere ganger for dagen og holdt gjerne opp mot 60 sekunder.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler