Hva er et prolaps?

Prolaps - Kropp og Helseklinikken

Kjenner du på noen av disse symptomene kan det være behov for å kontakte fysioterapeut og/eller andre fysikalske behandlere:

  • Ryggsmerter som blir verre
  • Svakhet i beina
  • Smerte som stråler
  • Prikking, murring eller nedsatt førlighet som strekker seg nedover i beinet

Les mer om symptomer under.

Hva er et prolaps

I ryggsøylen har du skiver som sitter mellom hver ryggvirvel. Ved et prolaps er det skiven mellom virvlene som har fått seg en skade.

Mellomvirvelskivene består av en geléaktig indre masse og fiberbrusk. Skiven fungerer som en støtdemper og ryggens tyngde hviler på skivene.

Når man har fått et prolaps er det skiven som har fått en sprekk, den geléaktige massen vil da presses ut gjennom sprekken og det kan føre til smerte der prolapset sitter.

I noen tilfeller kan det også presse mot nerveroten som ligger inntil skiven. Da kan man få såkalte strålesmerter nedover benet (isjias).

Det er mest vanlig å få prolaps i korsryggen, men man kan også få det høyre opp i ryggen og nakken.

Symptomer på prolaps

De mest vanlige symptomene er lokalisert smerte i ryggen der prolapset sitter. Det er viktig å huske på at man også kan ha vondt i ryggen uten at det er prolaps.

Etterhvert som man blir eldre er det vanlig med degenerative forandringer som kan gi symptomer som minner om et prolaps.

Smertende kan komme snikende, eller som en plutselig skarp og kraftig smerte. Smertene kan forårsake at det gjør vondt å sitte, stå eller gå. Hvis man har smerter som stråler nedover benet kan det være isjias – at prolapset i ryggsøylen trykker mot isjiasnerven som strekker seg nedover benet.

Noen kommer med MR-bilde som viser at de har et prolaps. Ved første konsultasjon vil vi uansett ta en grundig undersøkelse og finne ut av om det er behov for å få tatt et bilde. I samråd med pasienten setter vi opp et rehabliteringsforløp med fokus på trening, øvelser og fysikalsk behandling som passer deg og dine behov.

Hvordan kontakte oss?

Lurer du på hvordan du kan komme i kontakt med oss? Her vil du også finne åpningstider, telefonnummer og et kontaktskjema.

Jo Helmer Skaali

Jo Helmer Skaali

Vår fysioterapeut, Jo Helmer, kommer fra Dokka og har studert fysioterapi i Nederland ved Saxion University of Applied Sciences. Han har videreutdanning innen Ortopedisk Medisin (Cyriax) fra OMI Norden. Jo har erfaring innen rehabilitering hvor han jobbet med hjerneslag og andre nevrologiske lidelser.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler