Tips til ansatte med hjemmekontor

Konsentrert mann foran datamaskinen med anspent nakke og dårlig kroppsholdning

Merker du økt spenning og stivhet i muskulatur i forbindelse med mye stillesitting?

I disse dager har arbeidsdagen blitt annerledes for mange av oss. I gjennomsnitt tilbringer voksne nordmenn 60% av sin våkne tid enten i ro eller stillesittende. 

For mange kan hjemmekontoret bidra til mer stillesitting og mindre fysisk aktivitet i løpet av hverdagen. Det er heller ikke like lett for alle å få til en like god ergonomisk sittestilling hjemme som på jobb. Alle har ikke en pult eller gode arbeidsforhold hjemme som ofte kan innebære at man må ty til sofaen eller stuebordet. 

Det er ikke så uvanlig at flere som sitter mye i løpet av en dag kan oppleve økt spenning i muskulatur i rygg, hofter og nakke. For mange er det ikke like lett å komme seg på et treningsstudio heller. Heldigvis er det flere ting man kan implementere i hverdagen for å ta vare på kroppen.

Ting å tenke over hjemme

  • Varier sittestillingen. Prøv å sitt litt med rumpa frampå setet. Det er fort gjort å synke ned i underlaget ved å hvile ryggen mot ryggstøtta. Det kan også føre til at man skyver hodet frem som øker belastningen på nakkemuskulatur
  • Ta pauser. Kjenner du at du er stiv kan det være lurt å reise seg opp, strekke seg litt, eller gå litt.
  • Se etter løsninger i hjemmet. Mange har et kontor på jobben de er fornøyd med til vanlig. Ofte kan kjøkkenbenken være et godt alternativ hjemme. Å hvile underarmene ved et bord kan forebygge vonde og ømme skuldre.
  • For noen med ryggplager kan det være gunstig med en pute i korsryggen for å avlaste.
  • Bruk en stol som lar deg ha føttene mot underlaget.
  • Sitt med lårene på stolen slik at du kjenner knehasen mot kanten av stolen.
  • Prøv deg fram. For mange kan det være gunstig å ha en arbeidsstilling hvor de står. Sørg da for å ha skjermen i øyehøyde.
  • Prøv å være i fysisk aktivitet minimum 30 minutter hver dag.

Samtidig er det viktig å huske på at det ikke er noen perfekt sittestilling. Det handler ofte om hva slags belastning kroppen er vant til i det daglige ellers.

Treningsøvelser til deg med hjemmekontor 

Studier har vist at å gjennomføre daglige øvelser med strikk på 10 min kan redusere skulder- og nakkesmerter blant kontorarbeidere.

En- eller to-arms stående roing med strikk

En arms sidehev med strikk

Splittstående opptrekk til haken med strikk

Pil og bue med strikk

Jo Helmer Skaali

Jo Helmer Skaali

Vår fysioterapeut, Jo Helmer, kommer fra Dokka og har studert fysioterapi i Nederland ved Saxion University of Applied Sciences. Han har videreutdanning innen Ortopedisk Medisin (Cyriax) fra OMI Norden. Jo har erfaring innen rehabilitering hvor han jobbet med hjerneslag og andre nevrologiske lidelser.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler