Hvordan komme i gang med vinterløping?

Uteaktivitet om vinteren - Kropp og Helseklinikken

Nå har vinteren kommet, og for de som er glad i å løpe ute så kan dette by på noen utfordringer. Veiene er blitt glatte og de flotte stiene i skogen er blitt dekket av snø. Dette fører til at alt blir litt «nytt» og uvant for kroppen når den skal ut og løpe. Det blir mye mer å ta hensyn til. Vi kan ikke løpe like avslappet lenger, farten går ned og vi bruker mer krefter enn vi er vant til.

Så hvordan kunne nyte denne tiden?

– For det er like fint å løpe på vinteren, bare litt annerledes.

I de senere år har det kommet veldig mye bra skotøy som er tilpasset løping ute på vinteren. Både med og uten pigger. Man trenger ikke Gore-Tex sko, men ha gjerne en sko som er litt vannavvisende, så blir man ikke så våt på beina. Tidligere har mange piggsko vært relativt dårlig dempet, men i år så har det skjedd en utvikling på dette området. Og det er flere produsenter som for vinteren 2022 har begynt å lage løpesko med pigger som er godt dempet. (Hvor det tidligere var mest gå-sko som var godt dempet.) Dette gjør at det å løpe trygt og godt uten å være redd for skader blir bedre.

Grunnet relativt dårlig dempede piggsko tidligere år så har mange fått kjent det litt i føtter og oppover i leggene når det har blitt mye løping på vinteren. Og det kan jo fort bli litt løping på harde veier på vinteren da det ikke alltid frister å dra inn i skogen og base i masse snø. Det minner ikke alltid så mye om løping.

Hvordan forebygge vonde legger?

  • Begynn med gradvis tilvenning, ikke løp for langt eller for fort de første turene med nye sko.
  • Bygg opp styrke i achilles med å gjøre tå hevinger både med strake og bøyde kne. De skal gjøres sakte, 4 sekunder opp, hold 1 sekund, 4 sekunder ned. 12 – 15 repetisjoner, 3 ganger.  Dette kan gjøres daglig.
  • Husk å tøy ut leggen også. Ta tøyer vi baksiden av leggen og gjerne med både bøyd og strakt kne for å komme til flere ulike muskler som går inn i achilles senen.

Hvis det er skulle er noen spørsmål eller andre ting vi kan hjelpe med så ikke nøl med å ta kontakt.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler