Ukens treningsøkt (35/2021)

Ukens treningsøkt - Styrke for bena - Kropp og Helseklinikken

Sommeren er dessverre på hell, men høsten står nå for tur. Mange forbinder høsten med klare fine høstdager med en natur som er i forandring. Lufta begynner å bli klar og skarp og det begynner å bli et fargerikt landskap.

For mange så nærmer det seg nå jakt i skog og fjell, mens andre ser etter en anledning til å ta seg en fjelltur før snøen kommer. Men for å klare å gjennomføre dette med stil så kan det være en fordel å stille godt forberedt.

En fin måte å forberede seg på dette er å trene litt styrke i beina. Da dette ofte er den faktoren som gjør at fjellturen kan bli litt tung.

Den mest spesifikke måten er trene for en fjelltur er å gå i motbakker, helst litt bratte, med tung sekk. Den skal være så tung det skal være vanskelig å holde høyt tempo, og dermed så skal man ikke puste så voldsomt eller få så høy puls. Men kjenne at man jobber godt med beina.

Har man ikke mulighet til det så kan man trene styrke med eller uten vekter.

De øvelsene som krever minst utstyr er knebøy og utfall. Har man tilgang til en kasse som er omtrent i knehøyde eller litt lavere så kan man gå opp og ned på den. Går det fint uten ekstern belastning, kan man gjøre det tynger ved enten å holde noe tungt i hendene eller ta på seg en sekk.

Et forslag til antall repetisjoner og serier

Gå på boks

  • 6 * 10 repetisjoner, 1 min pause mellom settene, 10 steg på hvert bein før du bytter.

Utfall

  • 6* 10 repetisjoner, 1 min pause, 10 steg på hvert bein før du bytter

Knebøy

  • 6 * 10 repetisjoner, 1 min pause (kan eventuelt ta så mye i at det blir ett hopp av det)

Gjør ferdig en øvelse før du går videre til neste. Prøv å hold en hastighet på 1 repetisjon i sekundet.

Når det gjelder progresjon så begynner man med kroppsvekt. Etter å ha gjort programmet noen ganger kan man øke til 10% av kroppsvekt.

Etter hvert som det går bedre så kan man redusere pause fra 1 min til 30 sekunder. Når man blir komfortable med dette så kan man fortsette å øke belastningen igjen, opp til 15% av kroppsvekt, men da gå opp på 45 sekunders pause.

Dette kan være tunge økter, så start forsiktig. 1 økt, eventuelt maks 2 økter i uken er nok. Men over tid så vil man merker forskjell.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler