Oppsummering Xreid 2023
Da har det gått litt over to uker siden vår naprapat Atle var ute på en smått utrolig løpetur i Trollheimen.
Det ble en lang tur. Her er litt statistikk fra turen;
- 140km
- 5980 høydemeter
- 25 timer
- Ca. 150000 skritt
- 11000 kcal
Atle kom i mål på en respektabel 31. plass av 250 startende, hvor 134 kom seg til mål. Vinnertiden var på litt over 18 timer, mens sistemann som fullførte var i mål på rundt 38 timer.
Hva skal til for å være i aktivitet i ca. 25 timer?
Underveis i løpet hadde Atle med seg en del mat i sekken og det var to sjekkpunkter underveis hvor det var mulig å få påfyll av mat fra arrangør, pluss egne ting. Slik som nye og tørre sko, sokker og eventuelt å kunne bytte litt klær.
Underveis så konsumerte Atle 15 sportsgel, smågodt, sjokoladekake, vestlandslefser, sjokolade, 8 liter med sportsdrikke, noen liter vann og noen salttabletter. Alt dette for å klare å holde det gående hele veien. Arrangøren tilbød også suppe, cola og potetgull på sjekkpunktene, noe som gjorde at det var god variasjon av mat. Noe som er viktig da matlysten går litt opp og ned og det er ikke alt magen klarer å ta til seg når man holder det gående over lang tid.
Litt om hva som skal til
Det å være med på løp opp mot 140km er ikke for alle, men alle kan sette seg store mål de har lyst til å jobbe mot. Og hva det målet er må være opp til hver enkelt å finne ut av.
Hvis man setter seg et stort mål, så kan det godt være litt «hårete», nesten litt urealistisk. Da får man noe å jobbe mot, og husk; Det er ikke alltid det er så viktig å nødvendigvis nå det målet man har satt seg, men det vil skje mye på veien dit.
Har man et treningsmål, så gjør det ikke noe om man ikke klarer det. Da kan man se tilbake på hvor langt man har kommet. Det går fortsatt an å nå målet, det tok bare litt lengre tid. Og så kan det være greit å ha noen delmål underveis, slik at man ikke ser seg helt blind på det store målet i horisonten.
Hvordan jobbe mot store mål?
- Kontinuitet
- Det finnes ingen snarveier eller episke/nøkkeløkter
- Ha delmål
- Struktur
- Ha fokus på hva DU vil bli god på – hva kreves for å nå DITT mål
- Hvilke egenskaper kreves av DEG
- Vit dine styrker og svakheter
- Prøv å forbedre dine svakheter, men husk også å jobbe med dine styrker
- Mange snakker om å jobbe med sine svakheter, men det er så viktig å tenke på sine styrker og fortsette å jobbe med å forbedre disse.
- Prøv å forbedre dine svakheter, men husk også å jobbe med dine styrker
Hvordan jobbet Atle med nå sitt store mål
Det å forberede seg mot et så langt løp som Xreid er, kan høres nesten umulig ut. Hvordan trene på å løpe 140km (som er 3,5 maraton)? Mange synes jo at ett maraton også kan høres helt umulig ut. Mye handler om kontinuitet. Atle har i likhet med de fleste familie og full jobb. Så hvordan klarer man å trene så mye som det høres ut som om man må?
Atle sitt fokus når det kommer til trening er å trene når man kan. Noen ganger er det tidlig på morgenen før resten av familien står opp, andre ganger til eller fra jobb. Og noen ganger på kvelden etter at barna har sovnet.
Treningen må også være bærekraftig. Et mantra er; Ikke tren så hardt i dag at du ikke kan trene det samme i morgen. Dermed så er sjansen for skader redusert, og man klarer å trene daglig.
Hva skal du bli god på?
Et løp som Xreid er langt og tempoet er lavt – det går mye opp og ned. Da behøver heller ikke treningen være så hard. Man jobber da med å lære kroppen å bli effektiv på ganske lav intensitet. Jobber man med det, så trenger ikke øktene heller å være så lange, men det gjelder å ha disiplin på hvilken intensitet man jobber i. Det er også smart å legge inn mest mulig bakker i treningen slik at man blir sterk og effektiv til å komme seg opp bakkene, men også å styrke muskler og ledd slik at det går greit ned alle bakkene. Nedoverbakkene sliter mer enn motbakkene.
Gjennom vinteren og våren har treningen til Atle bestått av for det meste løping. Turer fra 30 minutter opp til 1 time 30 minutter. Han har prøvd å få til en hardere økt i uka med intervaller hvor intensiteten ligger på rundt 85 % – den berømte terskelen. Og for å finpusse litt på det spesifikke den siste måneden så løp han UltraBirken 60km, og hadde en 8 timers treningstur i Jotunheimen. Dette for å teste utstyr og få inn litt rutiner på mat og drikke.