Hvordan unngå skader ved sesongbytte

Forslag til løpeprogram - Kropp og Helseklinikken

Vinteren er på hell og våren har så vidt begynt å gjøre sitt inntog med varmere dager og snart bare veier. For noen mosjonister så er Birken på ski vinterens store høydepunkt. Etter det venter kanskje en liten pause før man begynner å se mot sommerens utfordringer. For noen vil det være noe på sykkel, for noen vil det kanskje være et løpe mål. Mange som har gått Birken på ski har kanskje også løpe Birken i juni som et mål for deretter sykle Birken i slutten av august.

I den forbindelse så er det mange som tar på seg løpeskoene og begynner å løpe igjen. Da kan det være greit å ta det litt med ro de første ukene nå på våren. For de som har gått mye på ski så vil formen føles kjempebra, men det er viktig å huske at muskulatur, sener og ledd ikke har fått kjenne på den belastningen det er å løpe på kanskje flere måneder. Så selv om det føles lett i starten, så husk at kroppen trenger litt tid på å tilvenne seg den nye belastningen.

En fin ting å ha fokus på da er å ikke løpe for ofte, for fort eller for lenge om gangen. Har gjerne en maks fart du kan tillate deg å løpe i de første uke slik at kroppen venner seg til den nye belastningen. Øk heller lengden på økten før du øker hastigheten på økten. Øk deretter farten, men kanskje gå litt ned på lengden igjen eller å prøv å øk hastigheten delvis under økten, slik at det blir litt mer intervallpreg på økta.

Gjør man dette kontrollert de første uken man begynner å løpe ute igjen så er sjansen for å unngå plager og skader mye større enn om du ikke gjør det.

Hvis du ønsker veiledning i treningen din så har både Vilde og Atle utdannelse i treningsveiledning.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler