Forslag til løpeprogram

Forslag til løpeprogram - Kropp og Helseklinikken

Nå er våren på vei og mange har lyst til å finne fram løpeskoa og begynne å løpe litt igjen.

Mange har ikke noe annet mål med treningen enn å komme seg ut og kanskje komme i litt bedre form. Og da spiller det ikke noen særlig stor rolle hva man gjør, så lenge man kommer seg ut og er i bevegelse.

Men kanskje du har et spesifikt mål du har lyst til å trene mot. Kanskje være med i et av de mange løpene som kommer utover mot sommeren. Da kan det være greit å begynne å systematisere treningen litt og legge opp litt struktur. Det behøver ikke være nøye planlagt, men det kan være greit å vite sånn omtrent hva en uke bør inneholde for at du skal kunne få så god fremgang som mulig.

Hvis vi tar utgangspunkt i at en uke inneholder 3 løpeøkter så bør 2 av de være litt harde og en være noe lenger og rolig.

Et eksempel vil være;

Dag 1; intervaller 4*4 minutter med 2 min pause mellom hvert drag.

Etter en liten oppvarming så kan man finne en fin motbakke som ikke er brattere enn at man klarer å løpe. Løp deretter i 4 minutter som er i et anstrengende tempo uten å slite deg helt ut. I pausen så kan man gå noe nedover igjen. Gjennomfør dette 4 ganger. Når man er ferdig med det siste draget så bør man ha følelsen av at man kunne klart minst ett drag til i samme hastighet. Da har man truffet ganske bra på intensiteten.

Dag 2; naturlig intervall

Finn deg en fin runde som tar ca. 45 minutter. Prøv å løp hele runden i et jevnt tempo. Hvis man prøver å holde det samme tempoet gjennom hele runden så vil pulsen din gå opp og ned avhengig av terrenget. Dette er en fin måte å trene på som man lett ser fremgang på når formen blir bedre.

Dag 3; litt lengre og roligere tur

Det kan i løpet av en uke være fint å ha innslag av en litt lengre tur. Dette gjør at kroppen blir vant med å være ute en lengre tid. Det viktige her er å tenke på at turen skal være rolig, så hvis pulsen stiger for høyt eller du føler at du må puste vel mye, så er det bare å senke tempoet og eventuelt gå litt.

Har man tid til å trene mer enn 3 ganger i uken så kan man bruke disse øktene til å eventuelt trene styrke eller fylle på med noen rolige turer. Det holder for de fleste å ha to økter i uken hvor man tar i.

Lykke til!

Skulle det være noen spørsmål, så ikke nøl med å ta kontakt med oss her på Kropp og Helseklinikken så kan vi bistå deg i din trening.

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler