Tips mot Pukkelrygg (lut rygg)

Tips mot pukkelrygg (lut rygg) - Kropp og Helseklinikken

Lut rygg (økt thorakal kyfose) – også kalt pukkelrygg – er noe som plager flere og flere. Det er den nye “folkesykdommen”. Det gjenkjennes av fremskutt hodestilling og skuldre som faller fram/innover og i noen tilfeller får man også en forstørret kul i overgangen mellom nakke og brystrygg.

Symptomer på lut rygg kan være spenningshodepine, stiv nakke, vondt oppå skuldrene og verking mellom skulderbladene. Har du i tillegg en stillesittende jobb, kan dette bli svært plagsomt og prege arbeidshverdagen negativt. For en del kan sykemelding også bli en konsekvens.

For mange er første tanke at man begynner å tøye der det gjør vondt, bakside skuldre og nakke. Det er noen verktøy du kan ta i bruk i hverdagen din for å forebygge disse plagene selv. Her er noen gode tips:

  • Tøy brystmuskulatur! Still deg med den ene armen inn mot en vegg eller i en dørkarm og tøy brystet. Noe av årsaken til lut rygg, er nettopp at denne muskulaturen er altfor kort og trekker skuldrene dine fremover. Hold opp mot 1 minutt på hver side.
  • Kort brystmuskulatur vil også gjøre at halsmusklene blir stramme og forkortet. Dette er med på å trekke halsen fremover og skaper en feilstilling i nakken. Musklene i nakken blir underaktive og svake. Kjenn etter i løpet av arbeidsdagen at haka ikke forsvinner for langt frem mot skjermen.
  • En god sitteholdning starter i bekkenet. Sitt på sitteknutene og ikke fall bakover og ned på halebeinet. Da faller også skuldrene fremover. Når du blir sliten og ikke klarer å sitte oppreist lengre, er det kroppen som sier ifra om at det er på tide å reise seg opp fra stolen. Reis deg 1 minutt og tøy og bøy ved kontorpulten.
  • Tren kjernemuskulatur. Det gjør at det er lettere å sitte oppreist lengre. Er du for svak i kjernen, “klapper” man lettere sammen i overkroppen etter en stund og får en lutrygget stilling.
  • Bruk den hev/senk pulten du har! De fleste har det, men de færreste bruker den. Det gjør underverker å få litt variasjon av sittestilling i løpet av arbeidsdagen. Uansett hvordan du sitter er hele problemet selve sittingen i seg selv. Øv på å stå noen minutter av gangen før du setter deg ned igjen.
  • Hver gang du går på do eller venter på en kaffe ved kaffemaskinen; Ta en tøyeøvelse for hver gang du går fra pulten.
  • Enkle øvelser med strikk ved kontorpulten. Spør oss og vi kan gi det noen øvelser du kan gjøre innimellom som forebygger tilstanden.

Noen ganger trenger kroppen litt hjelp til å komme ut av et destruktivt spenningsmønster. Vi blir påvirket av hvordan vi bruker kroppen i hverdagen og spenningsmønsteret former seg deretter.  Dessverre ser vi at altfor mange venter altfor lenge før de setter i gang med tiltak.

Muskel og skjelettplager er det som plager flest og koster samfunnet mest. Spør oss om hjelp! Vi er genuint opptatt av å hjelpe deg med behandling og gi deg gode verktøy du kan bruke i hverdagen for å forebygge selv.

Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler