Bør jeg trene med smerter?

Uteaktivitet om vinteren - Kropp og Helseklinikken

Har du hatt smerter som har vart over 3 måneder kalles de langvarige. Mange betegner siden smerter som kroniske, men det betyr bare at at du har hatt smerter over en lengre periode. Det betyr ikke at du ikke kan bli kvitt smertene dine.

Forholdet mellom vevsskade og smerter blir mindre tydelige ved langvarige smerter. Det at du kjenner smerte trenger derfor ikke bety at du skader deg eller at du gjør ting vondt verre.

  • Det er som regel ikke farlig å trene eller belaste kroppen hvis du opplever langvarige smerter. Mange avstår fra trening fordi de er usikre eller redde. Oppsøk hjelp hvis du er i tvil, men husk at det er svært sjeldent at smertene skyldes noe alvorlig. Trening er svært viktig i behandlingen av langvarige smerter
  • Trening kan også gi en umiddelbar smertelindrende effekt etter treningen.
  • Trening med litt smerte kan gjøre at du blir tryggere på å være aktiv. Du kan lære at det å oppleve smerte ikke betyr at du skader kroppen din.
  • Tren med øvelser som motiverer, er morsomme og givende for deg.
  • Begynn heller med litt for lav enn litt for høy intensitet. Kjenner du litt smerte, ikke være redd, men ikke kjør deg for hardt heller.
  • Hvis smertene dine blir verre etter trening er ikke det unormalt. Allikevel bør ikke smertene være betydelig verre 24 timer etter trening. Vedvarer smertene, behold roen. Det å stoppe med treningen vil sannsynligvis ikke hjelpe deg videre. Det kan være at du må endre litt på treningen og belastningsnivået. Det kan ta litt tid å finne riktig trening for deg.
  • Operér med en smerteskala fra 0-10 når du trener. 0 = Ingen smerte – 10 = verst tenkelig smerte. Opplever du smerte under trening som ligger innenfor 0-4 på smerteskalaen er dette helt innenfor.

Og til slutt. Husk at noe fysisk aktivitet er bedre enn ingen fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet er viktig for alle.

GOD TRENING FRA KROPP OG HELSEKLINIKKEN

Kjersti Eidstuen

Kjersti Eidstuen

Kjersti Eidstuen jobber hos Kropp og Helseklinikken AS og er utdannet Osteopat DO MNOF. Hun tok sin 4-årige utdannelse ved Høyskolen Kristiania og var ferdig utdannet våren 2017. Hun har videre kurs i "Dry Needling" (nålebehandling) og "Obstetrikk" (behandling av gravide). Kjersti har drevet mye med både fotball og håndball som yngre, og er i dag opptatt av lystbetont trening som gir energi og overskudd i hverdagen.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler