Skal du begynne å løpe?

Løpetrening - Kropp og Helseklinikken

Våren har kommet og mange går fra lite eller ingen aktivitet, til å bevege seg flere ganger i uken. 

Mange tar frem løpeskoene for å enten gå eller jogge. Løping eller raske gåturer er en treningsform som gir mange gode helseeffekter. Dessverre kan mange oppleve at de må stoppe eller ta en pause fra treningen på grunn av smerter. 

Hvordan kan du unngå skader? 

Den viktigste faktoren for å redusere skaderisikoen er å styre belastningen. Det er viktig at du bruker tid på å øke treningsmengden gradvis og at du er nøye med restitusjon. La kroppen tilpasse seg det nye aktivitetsnivået. Øk lengden på løpe- eller gåturene gradvis. Vær nøye med nok hvile i mellomtider. Restitusjon gjør at kroppen henter seg inn igjen og gjør deg klar for en ny økt. 

Er du nybegynner kan det være lønnsomt å starte med raske gåturer. Deretter kan du gå over til å veksle mellom å gå og jogge. Når du så har gjort dette en periode kan du starte med rene joggeturer. Det er lurt å veksle mellom forskjellige underlag og unngå mye asfalt (hardt underlag).

Få nok søvn og redusér stress

Visste du forresten at faktorer som søvn og stress påvirker hvor kjapt kroppen tilpasser seg trening? Sørg for å få nok søvn og redusér stress. Har du perioder hvor du vet at du får lite søvn og stressnivået blir høyt kan det være lurt å gjøre endringer i treningsmengden for en periode. 

Beate har skrevet flere tips som er nyttig når du nå skal starte opp igjen med løping. 

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler