Skal du begynne å løpe?

Løpetrening - Kropp og Helseklinikken

Våren har kommet og mange går fra lite eller ingen aktivitet, til å bevege seg flere ganger i uken. 

Mange tar frem løpeskoene for å enten gå eller jogge. Løping eller raske gåturer er en treningsform som gir mange gode helseeffekter. Dessverre kan mange oppleve at de må stoppe eller ta en pause fra treningen på grunn av smerter. 

Hvordan kan du unngå skader? 

Den viktigste faktoren for å redusere skaderisikoen er å styre belastningen. Det er viktig at du bruker tid på å øke treningsmengden gradvis og at du er nøye med restitusjon. La kroppen tilpasse seg det nye aktivitetsnivået. Øk lengden på løpe- eller gåturene gradvis. Vær nøye med nok hvile i mellomtider. Restitusjon gjør at kroppen henter seg inn igjen og gjør deg klar for en ny økt. 

Er du nybegynner kan det være lønnsomt å starte med raske gåturer. Deretter kan du gå over til å veksle mellom å gå og jogge. Når du så har gjort dette en periode kan du starte med rene joggeturer. Det er lurt å veksle mellom forskjellige underlag og unngå mye asfalt (hardt underlag).

Få nok søvn og redusér stress

Visste du forresten at faktorer som søvn og stress påvirker hvor kjapt kroppen tilpasser seg trening? Sørg for å få nok søvn og redusér stress. Har du perioder hvor du vet at du får lite søvn og stressnivået blir høyt kan det være lurt å gjøre endringer i treningsmengden for en periode. 

Beate har skrevet flere tips som er nyttig når du nå skal starte opp igjen med løping. 

Kjersti Eidstuen

Kjersti Eidstuen

Kjersti Eidstuen jobber hos Kropp og Helseklinikken AS og er utdannet Osteopat DO MNOF. Hun tok sin 4-årige utdannelse ved Høyskolen Kristiania og var ferdig utdannet våren 2017. Hun har videre kurs i "Dry Needling" (nålebehandling) og "Obstetrikk" (behandling av gravide). Kjersti har drevet mye med både fotball og håndball som yngre, og er i dag opptatt av lystbetont trening som gir energi og overskudd i hverdagen.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler