Hvordan få bedre løpeteknikk på 1-2-3

Hvordan få bedre løpeteknikk - Kropp og Helseklinikken Gjøvik

For litt stund siden skrev jeg et blogg-innlegg på hvordan du kan komme i gang med løping!

Uansett om man er nybegynner, mosjonist eller utøver så vil man alltid ha nytte av bedre løpeteknikk. Det å ha god løpeteknikk har så klart mange gunstige sider ved seg: Du reduserer risiko for skader ved at kroppen demper stegene selv, du kan bl.a. løpe fortere og lettere.

Start gjerne med å finne DIN utgangsposisjon: Start med å stå stille. Skap en lett knekk i knær og ankler. Løft armene helt opp slik at hofta naturlig kommer fram. Len deg lett fremover og kjenn at tyngden kommer mer på forfoten. Du skal nesten få følelsen av at du faller fremover. Husk god holdning og hodet hevet!

Vi er alle forskjellige, og det ser man raskt på ulike løpe-metoder. Finn ut det som passer best for deg, men det kan allikevel være greit med noen retningslinjer.

Hvordan få bedre løpeteknikk

  • Kroppen: Len kroppen lett fremover. Det vil si at du skal være i litt overbalanse, men ikke så mye at du ikke har kontroll. Dette hjelper for å komme deg lettere fremover. Pass på at du ikke hopper for mye, da det vil gi hardere støt gjennom kroppen. Prøv heller ta kortere og raskere steg for å skape mer energi gjennom hvert steg. En god tommelfinger-regel er 180 steg i minuttet/3 steg per sekund.
  • Knær: Vi ønsker som sagt å lande under kroppen, og det blir lettere ved å løfte knærne høyere.
  • Hodet og blikket: Hodet skal være hevet med blikket rettet fremover. Uansett mye hyggeligere det enn å se på den grå eller brune bakken ;-)
  • Armer og hender: De skal være i en rett linje, parallelt med kroppen. Ikke for mye foran eller hengende bakover. Albuene skal være bøyd i 90-graders vinkel. Armsving er viktig, men pass på for store svinginger! Knyt hendene lett – ikke anspenn deg.
  • Fot og ankel: Hvordan foten skal lande er det endel uenigheter på, men det viser seg for de fleste at det er bedre å lande litt lenger frem på foten enn på hælene. Finn ut hva som passer best for deg. Mange lander på samme måte som de går; med hælen først. Da blir støtet mot bakken fort hardere og pronasjonsbevegelsen i ankelen blir større. Hvis man lander med foten under kroppens tyngdepunkt, vil landingen mest sannsynlig føles mykere.
Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler