5 tips til deg som vil begynne å løpe!

Hvordan få bedre løpeteknikk - Kropp og Helseklinikken Gjøvik

Her er noen tips det kan være lurt å ta med seg om du ønsker å komme i gang med løping

1. Riktige sko!

Dette er vel mitt viktigste tips. Invester i ordentlig løpesko! Det vil både framgangen og beina dine takke deg for. Ha et par du bruker på gymmen og et par du kan bruke ute til gå og jogge-turer.

2. Varm opp!

Det er viktig å starte opp rolig med en oppvarming på  5-15 minutter før du «kjører på». Dette er viktig med tanke på eventuelle skader og beinhinnebetennelse som raskt kan oppstå ved uvant arbeid og belastning på beina.

Mitt forslag er at du starter med å gå i et raskt tempo. Gradvis øker du tempoet, med gjerne innspill av noen tåhev, knebøy og høye knespark for å kickstarte både bein og hodet til den økte farten.

3. Tenk på tiden, ikke distansen.

I starten blir det feil fokus å måtte gjennomføre 3 eller 5 kilometer, i stedet for å tenke at nå skal jeg klare å gjennomføre 20 min jogging sammenlagt. Går det greit kan man øke til 30 min, 45 min og 1 time sammenlagt. Når du føler at du har kommet inn i en god rytme og fått litt erfaring kan man begynne å sette seg nye mål som å gjennomføre 10 km på en viss tid.

OBS! De første joggeturene dine vil jeg anbefale å veksle mellom å gå og jogge. Det er helt normalt og godt for kroppen at du ikke presser den for hardt.

4. Nedtrapping og tøy etter økta

Når du har gjennomført den økta du planlagte, så bruk ca. 10 min på å nedtrappe kroppen din. Gå deg ned i tempo. Stopp opp til slutt, finn deg en plass, og tøy litt på hofteleddsbøyeren og forsidelår, legger og ankler. Sleng gjerne med noen strekk på overkroppen også da den kan fort bli litt anspent gjennom turen. Tøying er skadeforebyggende, og selv om det kan være kjedelig vil dette bare gi deg positive utfall for din bevegelighet og joggingen i fremtiden.

5. Varier terrenget, og unngå mest mulig asfalt (Hardt underlag).

Det å velge og jogge på et mykere underlag er så klart skadeforebyggende, men så deilig å kunne komme seg inn i skog og mark, eller andre flotte turstier.

6. Hopp i det, bare gjør det – just do it!

De første løpeturene kan føles utrolig ubehagelige, både fysisk og psykisk! Løping er hardt, og det er en vanesak. Ikke gi deg etter et par økter, hold ut, og det vil løsne seg for deg. Jeg lover deg! Tips til dørstokkmila?

  • Kjenn på følelsen du har etterpå! Mestringsfølelsen av å klare det – uansett hvor god eller dårlig økten ble: Du vant over deg selv!
  • Avtal med en venn eller venninne. Det er lettere sammen.
  • Ta på deg treningsklær med en gang om morgenen eller etter jobb.
  • Planlegg!
  • Ikke tenk for mye på det. Bare gjør det med en gang!
  • Det kan ha vært veldig tungt og kjedelig, men jeg vedder på at den ikke kan slå god-følelsen du kjenner, at det kribler gjennom kroppen og smilet du vil få fra øre til øre.

GOD TUR!

Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler