Sannheter om meg selv

Gestaltterapi - Ingvild Gangstad Jahren - Kropp og Helseklinikken

Har du noen gang kjent på at det ligger et potensiale i deg som ikke helt får lov til å komme ut?

Kanskje kan du kjenne deg igjen i at du har noen regler for deg selv om hvordan du bør oppføre deg, være overfor andre, hvor mye plass som er lov å ta sammen med andre, eller andre sånne type «regler»?

Jeg har hatt mange regler for meg selv opp igjennom tiden, og mange av de reglene gikk på at jeg ikke skulle fremheve meg selv – i hvert fall ikke slik at jeg kunne risikere at andre trodde jeg var noe bedre enn de, eller i verste fall såre andres følelser. Det gjorde at jeg kunne kjenne på skam om jeg fikk en følelse av å ha sagt noe som tråkket på andres tær.

Jeg fikset den dårlige samvittigheten med å da være ekstra oppmerksom på andres behov, da kunne jeg etterhvert kjenne på at jeg også fikk det bedre med meg selv. Høres avansert ut – ja det kan man jo si det var – men samtidig var det noe som gikk så helt automatisk at jeg ikke tenkte jeg kunne gjøre det på annen måte. 

Grunnen til at jeg deler personlig, er at jeg tror dette er ganske så vanlig, men kanskje blir mindre snakket om. «Jeg får veldig lett dårlig samvittighet«, kan noen fortelle meg når de kommer i terapi. Sammen utforsker vi da hva som ligger i den samvittigheten. Om samvittigheten er en følelse en skal følge eller ta hensyn til fordi en virkelig har tråkket over andres grenser, eller om det er en følelse en kanskje skal møte på en annen måte med å ikke nødvendigvis tilpasse andres behov, som muligens i bunn og grunn går på bekostning av egne behov.

Skam er en følelse det er vondt å kjenne på, og den kan komme i forbindelse med at en kjenner en har gjort noe som liksom ikke «passet» inn. Vi mennesker har jo et grunnleggende behov om å «passe inn», og være tilknyttet andre mennesker.

Noen ganger isolerer mennesker seg fordi skammen over at de ikke føler de «passer inn» blir så overveldende at de trekker seg helt bort fra andre mennesker- at de ikke orker den risikoen det er å få venner/kjæreste, med fare for å miste de igjen fordi en ikke føler en får til dette med sosialt samspill.

Om du kan kjenne igjen at du har regler for deg selv, som du kanskje opplever tapper deg mer for energi enn de tar vare på dine behov, da kan det være fint å prate litt om dette. Sortere hvilke følelser og tanker du har sammen med et annet menneske, og da kan for eksempel gestaltterapi være noe for deg. Kanskje kan vi sammen se litt på, hvilken «regler» ønsker du å ha i ditt liv, hvilken trenger du, og kanskje vil du også kaste noen leveregler på «dynga».

Å styrke sitt eget selvbilde og selvfølelse med å ta våge å ta spranget ut – å dele hvordan du har det – er en utrolig god start. Jeg er klar til å sortere sammen med deg, slik at du kan bli mer klar over hvordan du ønsker å ha det i livet ♥️

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler