Vondt i leggene (beinhinnebetennelse)

Vondt i leggene - Kropp og Helseklinikken

Mange har kjent på smerter på innsiden av leggene ved aktivitet og vi har i alle år kalt det beinhinnebetennelse, selv om det ikke er noen betennelse. Det er heller ingen irritasjon av beinhinnen som vi også har trodd i mange år. Nå bruker vi navnet, medialt tibialt smerte syndrom (MTSS), noe som betyr vondt på innsiden av leggen.

Når vi går, løper og hopper så utsettes skinnebeinet for betydelige krefter. Og ved store endringer i eller vedvarende høy treningsbelastning vil dette kunne medføre en stressreaksjon i beinet. Stresset er størst i det området som smerten pleier å sette seg, på innsiden/baksiden, nederste to-tredjedeler av skinnbeinet. Det er denne delen av beinet som utsettes for særlig store bøyekrefter når vi belaster beinet, noe beinet tåler dårligere enn kompresjonskrefter.

Så ved høy aktivitet og utilstrekkelig restitusjon vil det være større aktivitet i de cellene som bryter ned beinsubstans enn de som bygger opp. Dette vil over tid både redusere beintetthet og tverrsnittet. Dette gjør at toleransen for belastning reduseres ytterligere – og det vil oppstå smerte.

Aktivitetsnivå, kjønn, vekt, tidligere skader og biomekaniske forhold i foten er alle risikofaktorer som kan føre til plager. Ved oppstart av en ny aktivitet som belaster beinet så vil skinnebeinet være på sitt svakeste 3-4 uker etter oppstart og relativt svakere de første ukene.

Diagnose og behandling av leggvondt

Diagnosen stilles på klinikken uten bruk av røntgen, MR eller ultralyd, men ved å kjenne på hvor- og når det gjør vondt.

Når det kommer til behandling så vil den gå ut på å forhindre videre overbelastning og øke toleransen for belastning.

For å redusere treningsbelasting kan det gjøres ved færre økter, kortere økter, redusere intensiteten i øktene eller endre type aktivitet. Det frarådes å unngå all belastning. Hensikten med å fortsette å belaste er å forbedre beinets evne til å tåle bøyestress som oppstår under belastning.

Det er viktig å ha en gradert løpetrening som er individuelt tilpasset og at det er tilstrekkelig med tid til restitusjon. Leggmusklene våre beskytter mot det bøyestresset som oppstår. Så under opptrening så er det viktig å unngå løpstrening når legg muskulaturen er sliten. Løpstrening før styrketrening.

Ved å implementere styrketrening så vil både leggmuskulaturen og skinnebeinets tverrsnitt og beinmineraltetthet øke. Denne styrketreningen bør være tung. Det vil si tunge vekter og få repetisjoner.

Det er også viktig å ha et visst fokus på kosthold. Pass på å ha et bra inntak av D-vitamin og kalsium. Og det er viktig å påse at man er i energibalanse, da langvarig kaloriunderskudd kan føre til plager.

Elles så er det uvisst om det har noen effekt å prøve innleggssåler eller bytting av fottøy. Trykkbølge har også tidligere blitt brukt, men er ikke lenger anbefalt for disse plagene.

Har du spørsmål knyttet til diagnose, behandling eller forebygging av leggvondt, så ta gjerne kontakt med oss på Kropp og Helseklinikken.

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler