7 Tips til å mestre stress i hverdagen

7 Tips til å mestre stress i hverdagen - Kropp og Helseklinikken, Gjøvik

Tenk litt på ordet hverdag. Hvis vi deler det opp, blir det hver dag. Det er de dagene det er flest av og det er ganske viktig å ha det bra i hverdagen og ikke bare leve for helgene. For mange er hverdagene fylt opp av stress og jag, og vi stuper inn i helgen og tenker at da, da skal vi få slappet av og hentet oss inn…

Er det slike hverdager vi ønsker å ha?

For mange – meg selv inkludert – raser hverdagene av gårde og er ofte fullstappet av må, skal og burde-ting. Hverdagskarusellen snurrer fortere og fortere og til slutt er det kun kræsjlanding som er eneste utvei for å komme av karusellen. Når tempoet er høyt over tid blir det etter hvert normalen. Jeg har tatt meg i det at det er hverdager som er rolige som jeg kan blir stresset av, fordi det er så uvant at det ikke skjer noe.

En del ganger kan det være vanskelig å se hvor stressende hverdagen er selv. Følgende eksempel er fra min egen hverdag hvor jeg og min mor skulle finne et tidspunkt i løpet av en uke hvor det passet med et besøk. Jeg begynte å ramse opp alle aktiviteter og hvor alle skulle, men torsdag mellom fem og sju passet. Et forsiktig hint om at vi kanskje hadde det litt travelt ble avfeid fra min side.

Har du trent tankene dine?

I etterkant ser jeg hvor lite jeg forsto da. I det moderne samfunnet er tempoet såpass høyt at det skal en god porsjon bevisstgjøring og trening til for å holde stressnivået nede. Det er ikke en jobb du gjør og blir ferdig med, men som hele tiden må hentes frem. Det er mye fokus på at vi skal være fysisk aktive og trene kroppen vår for å gjøre den mer robust for hverdagens påkjenninger. Men, det er lite fokus på at vi kan ha enormt utbytte av å trene tankene våre.

Det meste av det vi tenker i dag, er akkurat det samme som vi tenkte i går. Hver dag blir hjernen utsatt for tusenvis av beslutninger som vi må ta stilling til. Det er en grunn til at når du står på butikken etter jobb og skal bestemme hva du skal ha til middag, så føles det helt umulig å ta en avgjørelse.

Vi kan også trene tankene våre og bli bedre rustet til å tåle hverdagens påkjenninger. Hvis hverdagen føles som om du kaver rundt i et basseng med blylodd under føttene og prøver desperat å holde hodet over vann, kan det være lurt å ta noen grep. Med noen ekle grep kan du klare å finne «av» knappen i hverdagen og leve litt mer hver dag.

7 tips til å mestre stress i hverdagen

  • Når du er stresset vil kroppen sette i gang en del fysiske reaksjoner. Økt puls, økt pustefrekvens, forhøyet spenning i muskulatur, høyt blodtrykk, mindre blod til mage og tarm og mer blod til resten av kroppen. Med pusten kan du stoppe disse reaksjonene og aktivere den delen av nervesystemet som roer deg ned. Prøv å få inn noen serier med god inn- og utpust i løpet av en dag. Trekk pusten godt inn, hold den i noen sekunder, pust rolig ut gjennom nesen. Gjenta 4-5 ganger.
  • Tvangsord som , skal og burde er ensbetydende med stress for mange. Hva er det vi egentlig ? Hva har du lyst til? Hvis du aktivt bytter ut disse tvangsordene med «jeg har lyst til» vil du etter hvert tro på det og påvirker mer enn du tror. Det vil også skape bevissthet rundt tankene om hva vi faktisk må. Hva kan vente? Hva har du lyst til å prioritere først?
  • Senk kravene til deg selv. Ingen kan prestere på topp i alt. Selv toppidrettsutøvere har som regel spesialisert seg i en gren i sin idrett. Lag Toro kake til dugnad, la det være litt rotete hjemme, hopp over middagen en dag. Speilegg på brødskiva duger i massevis. Hvis andre ser at du legger lista litt lavere, er det også lettere for dem å gjøre det samme. Du er mer enn bra nok hvis du presterer midt på treet.
  • Ta deg fri en ettermiddag! La barna hoppe over en aktivitet og ta dere tid til å gjøre noe sammen, eller ett og slett gjør ingenting. Jeg er håndballtrener selv og mener at hvis barna er slitne og det er program hver dag, har de godt av å ta en pausedag innimellom. Kan det også fungere med samkjøring til og fra trening? Da sparer alle seg for noen turer.
  • Gjør deg noen tanker rundt hvordan du har lyst at hverdagen din skal være. Kanskje det vil overraske deg at det meste går an å gjøre noe med, selv om det ikke alltid føles sånn.
  • Å ha det travelt har blitt synonymt med ha suksess. De som ikke har det travelt i dag, må det jo være noe galt med? Eller at vi tillegger de eller oss selv negative beskrivelser som for eksempel å være late. Når møtte du noen sist som sa at de har god tid og lar humla suse? Normalen har blitt å ha det veldig travelt, hele tiden, hver dag.
  • Neste gang du skal forflytte deg fra A til B, forsøk å gå litt saktere, løft blikket og pust med magen. Da møter du neste oppgave på timeplanen litt mer tilstede.

Lykke til!

Beate Aarstad Engelund

Beate Aarstad Engelund

Beate er daglig leder av Kropp og Helseklinikken AS og Massasjeterapeut NMF, utdannet ved Axelsons Body work school i 2003. Hun har videre utdannelse i medisin grunnfag og kurs innen kinesiotape, IMS (nålebehandling), Anatomy Trains og Natural Movement terapeut. En tidligere eliteseriespiller i håndball med 65 U-landslagskamper for Norge, som er lidenskapelig opptatt av kosthold, fysisk aktivitet og å hjelpe lokalbefolkningen til å oppnå bedre helse. Beate har ikke glemt håndballen helt og har tatt trener 1 kurs for å kunne engasjere seg i barnehåndballen i Gjøvik HK. Ta gjerne en kikk på artiklene Beate har skrevet, hvilke behandlinger hun tilbyr og oversikten over ledige timer.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler