Overbelastning eller overtrening

Overbelastning eller overtrening - Kropp og Helseklinikken

Da var det igjen et nytt år og vi har kommet oss godt i gang med januar måned. For mange er dette måneden hvor man planlegger å komme i gang igjen med aktivitet etter en travel høst og førjulstid. Og man setter seg mål som man har lyst til å nå før sommeren. Motivasjonen er på topp og vi setter i gang som bare det.

I følge statistikken så fylles treningssentrene opp, men dessverre så er det mange som detter av utover vinteren. Hva kan det komme av? Er det motivasjonen som svikter eller stopper man opp på grunn av vondter og skader. Eller er det en kombinasjon?

Treningsskader og årsaker

Når det kommer til eventuelle skader som dukker opp etter hvert som man kommer i gang med trening så skyldes det ofte at man rett og slett har vært for ivrig under oppstarten. Man har lyst til å komme så fort som mulig i form, men det er det ikke alltid kroppen er helt enig i.

Dette kan for eksempel være overtrening, utilstrekkelig oppvarming eller nedkjøling, feil teknikk og til og med utilstrekkelig ernæring.

Overbelastningsskader er vanlig blant mosjonister eller idrettsutøvere som ikke klarer å ta nødvendige hviledager eller presser på for hardt under treningsøktene. Dårlig teknikk kan føre til strekk og forstuinger i muskler, sener og leddbånd. Dårlig eller manglende oppvarming før trening kan også forårsake muskeltrekk og rifter på grunn av den plutselige økningen i intensiteten av aktiviteten.

I tillegg kan manglende inntak av nok næringsstoffer før og etter trening gjøre en idrettsutøver utsatt for tretthet og utmattelse som kan føre til skader under trening. En kombinasjon av alle disse faktorene kan øke risikoen for å bli skadet under treningsøkter.

Viktige råd for å unngå overbelastning og overtrening

Det er et par viktige treningsprinsipper som kan være greie å vite om, nemlig progresjon og kontinuitet. Progresjon betyr at man ikke skal øke belastingen før kroppen er klar for det, hverken mengde eller intensitet. Og det er viktig å opprettholde kontinuitet på treningen også slik at kroppen blir vant med den aktiviteten man holder på med.

Mange har nok merket at det er fort gjort å bli støl etter en økt, men etter hvert så avtar det og man blir ikke lenger støl hvis man fortsetter å gjøre de samme øktene regelmessig.

Hvis man begynner å få litt vondt etter en tids aktivitet så ikke stopp å være aktiv, men ta belastningen noe ned og oppretthold kontinuiteten. Da pleier det ofte å gå veldig bra. Man sier ofte at grunnen til belastnings skader er; «For mye, for fort, og for ofte».

Lykke til med en aktiv start på året og jeg håper alle som har bestemt seg for å være aktive klarer å opprettholde en sunn og aktiv hverdag.

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on facebook

Relevante artikler