Ukens treningsøkt (10/2021)

Ukens treningsøkt - Styrketrening for økt utholdenhet - Kropp og Helseklinikken

Tips til ulike styrketreningsøvelser for utholdenhetsutøvere

For mange som holder på med utholdenhetstrening har man en tendens til å prioritere bort styrketrening. Mange velger heller å fokusere på selve kondisjons- og utholdenhetstreningen, og man føler at man ikke har tid til styrketrening. På sikt kan det være en god idé å prioritere og legge inn styrketrening – selv for de som foretrekker utholdenhetstrening.

Fordelene med å legge inn litt styrketrening er mange. Det er skadeforebyggende, man får gjerne bedre arbeidsøkonomi og gjennom dette økt fart.

Det kan diskuteres om hva slags styrketrening som er best, og om man skal ha mange eller få repetisjoner. Det blir opp til deg denne uken i det vi skal fokusere på litt generelle øvelser for beina.

Tåhev

Dette er en fin øvelse for de som løper mye, og er med på å forebygge achilles-problemer og beinhinne-problemer.

Knebøy – utfall

Fin øvelse for å styrke lår- og hofteparti. Kan lett justeres for å gjøre det tyngre og/eller utfordre balansen.

Lårcurl (hofteløft, nordic hamstring)

En øvelse for å styrke hofte og bakside lår.

Knestrekker

Kan gjøres i maskin på treningssenter eller med strikk. Fin øvelse for å bygge opp stabilitet rundt kne.

Et bein opp på krakk

En fin øvelse for å styrke hele beinet. Fint å gjøre det stående langs med en benk der man gjør bevegelsen opp og ned. Kan ligne på øvelsen step-up som er blitt beskrevet i en tidligere utgave av «ukens treningsøkt».

Kjernemuskulatur

Kjernemuskulaturen er viktig i alle former for bevegelse, i med at den binder sammen overkroppen med hofte og bein. Har man en sterk kjerne så får man bedre stabilitet i hofta, og det er skadeforebyggende både for rygg og hofte.

Se øvelseutvalg fra ukens økt i uke 2 og uke 42.

Lykke til!

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg

Atle Ekenberg jobber hos Kropp og Helseklinikken AS som naprapat, og har sin utdannelse fra Naprapat Högskolan i Stockholm der han ble uteksaminert i 2004. Han har jobbet fast med syklister på det norske junior- og U-23 landslaget frem til 2008, og etterhvert med profflaget Team Hitec Products frem til 2012. Atle har også vært aktiv idrettsutøver innen langrenn og sykling i mange år. Nå liker han å løpe langt, og helst i fjellet. Dette har ført til et høyt forbruk av sko. Lurer du på noe angående sko, løping eller trening er Atle mannen å spørre.

Vil du dele artikkelen videre?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relevante artikler